diumenge, 12 de febrer del 2006

L’estatut i l’oportunitat perduda del PSOE…









L’estatut a nivell català suposarà quatre grana avenços

Estableix en un capítol sencer els drets i deures, és a dir concreta un pacte dels catalans amb ells mateixos de com volem viure. Aquest suposa una capgirament del poder polític doncs estableix uns drets i deures que limiten el poder polític dels governs i donen a la ciutadania la capacitat de decidir i exigir sobre els seus drets.

  1. Millora les competències, definint-les millor tant pel que fa a la seva tipologia com pel que fa a la descripció de que inclou cada una d’elles. S’apropa les decisions legislatives i executives als ciutadans i ciutadanes, al ubicar-les (moltes d’elles) en el Govern Català.
  2. S’augmenta la capacitat de finançament, per tant és dota de recursos a les competències, es millorarà la capacitat d’inversió i es defineix la solidaritat dels catalans i catalanes envers la resta de l’estat.
  3. Defineix els trets nacionals de Catalunya, és a dir que som una nació i aquells elements simbòlics que ens representin.

Això tot i que el redactat final no serà el mateix que és va aprovar el 30 de setembre, qui és penses que anar a negociar amb un altre no podria suposar renuncies era il·lús.

Però també havia de ser una gran oportunitat per Espanya i pel PSOE, i aquesta si que sembla que s’ha perdut. Em refereixo al pas endavant per construir l’Espanya Federal, aquest estatut permetia construir un estat de nacions, però per això calia que una de les grans forces nacionals s’arrisqués per definir quin model t’Espanya tenen.

Però aquells que saben molt bé que és el federalisme en el seu organigrama intern, tenen el Consejo Federal del PSOE, no varen tenir la valentia de posar al costat del soroll i la crispació del PP un model federal d’estat que permetés a Espanya després de la transició el salt definitiu en la seva construcció.

La veritat és que, prenen un símil de vòlei, els col·locador els hi havia posat una pilota esplèndida que no han sabut esmaixar, sembla que els xiulets del públic els han distret.

2 comentaris:

  1. ep! divendres fem un acte més sobre Palestina

    ResponElimina
  2. i ara a aguantar el Carod! tota la politica catalana gira entorn les dèries de ERC i caldria prendre la iniciativa, no? per cert: on està el president de la generalitat? en tenim? on és? no entenc res! salut i ecosocialisme

    ResponElimina