dissabte, 1 d’octubre del 2005

Per fi, tenim estatut!

Desprès de tres dies intensos, no vull ser excesivament pesat… però si que vull repassar tres o quatre aspectes d’aquest dos últims i accelerats dies.

Laïcitat

Dimecres anava a dormir amb una alegria, ho apuntava al propi blog, l’ensenyamnet públic era laic! Dijous al migdia comença el moviment, la quiteria em truca, has sentit notícies de l’estatut i m’encén les alarmes en Duran s’enroca i no aprovarà l’estatut si es manté el terme laic per l’ensenyament... ens comencem a moure, trucades a gent de la lliga per la laïcitat, arriba el primer mail (durant la tarda em van arribar 4 o 5 més) a mitja tarda el puc reenviar els grups del tripartit “Escola Pública laica, no perdem el tren de l’estatut”, converses amb amics i gent propera a moviments laics m’ho confirmen CIU està per treure el terme (sembla que més Unió que Convergència, segurament amb forces discussions internes), i hi ha por que ERC i PSC no ho mantinguin en ares a un pacte sobre finançament, sembla que els meus (amb veu de Bosch, Boada i Camats) és mantenen ferms i forçaran per evitar perdre-la!

Arriba la nit, desprès d’una tarda que per temes personals no em permet fer seguiment del ple (no m’he perdut res, està suspès), i les bones notícies arriben “tenim estatut” sms de la Quiteria, les notícies de Catalunya informació ho confirmen, “tenim estatut, amb laïcitat” sms de la dolors que em tranquil·litza. Quan puc entro a la web de notícies de la vanguardia i veig el redactat que sembla definitiu!!!! El llegeixo diverses vegades i encara no el puc entendre, tot i que és pot interpretar que la religió haurà d’estar fora de currículum i d’horari, un pas petit, però un avenç.

Fa uns dies un amic em deia, ”el vaticà està preocupat ja que veu Espanya com la punta de llança de la laïcitat en terres iberoamericanes”. Després del que ha passat avui no li podré dir mai més exagerat!

Coincidències en imatges

Espero ser més breu a partir d’aquí, sembla que després de la demostrada capacitat per trobar un gran pacte al parlament, els catalans seguirem donant mostres de coincidir en altres coses. Aquest vespre he fet un tradicional passeig per blogs amics i he trobat curiós la coincidència d’imatge (o casi) de la seva ultima entrada... mireu sinó en Miguel , Jordi,Ramon, Joan,...no serem menys:

Oasis català

Un cop més es demostra la capacitat de diàleg entre els polítics catalans, el saber fer i el construir en el +,+. És a dir el consens en un text que suposa que tots renuncien a quelcom per assolir un bé comú. Un exemple de com ha quedat aquest estatut, tenia una juguesca sobre el bon port d’aquest debat amb una amiga de CIU, som incapaços de posar-nos d’acord amb qui paga el sopar (o remena la xocolata) donat que tots dos tenim la sensació d’haver guanyat...

Parlo d’oasis perquè tot i la tensió d’aquest tres dies, la imatge ha estat sempre de respectar la resta de polítics, d’escoltar, i de no cridar ni insultar... no he estat al congrés espanyol, però els que si que hi han estat diuen que el que és veu per la tele és una petita part del que hi passa, mòbils, xerreres, insults i crits... no m’estranya el “Vayase a la Mierda” del Labordeta

L’estatut està al carrer

Una gran sensació, aquest tres dies han servit per resituar, per fi, el debat al carrer. Tot el mal aconseguit per les picabaralles entre polítics, tot el debat cap a la galeria, o diàleg utilitzant els mitjans havien deixat amb una apatia enorme la gran majoria de ciutadans i ciutadanes... a mí que m’agrada molt la política m’havia arribat a cansar.

Dijous i divendres la gent n’ha tornat a parlar i es nota certa motivació al voltant, converses amb amics, pares d’escola que ho comenten al anar a buscar els nens, xerrada amb companys de feina... A veure si som capaços de mantenir aquest interès.

Un epíleg

Ens toca entre tots dues accions de responsabilitat, una al govern (en Saura, i la resta de consellers ja s’hi ha posat) per aplicar pedagogia interna i externa, per mantenir l’interés i per no cansar més amb debats mediàtics estèrils. És a dir explicar, fer entenedor i païble el text.

Una de personal, cal que tots fem un esforç per llegir el text definitiu o com a mínim resums i relectures de confiança. Per tal de conèixer una mica un dels texts legals més importants per als catalans i catalanes... primera ajuda... a el text de l’estatut

3 comentaris:

  1. ICV ni va participar, ni en cap moment va voler ser-hi present en la negociació sobre el laicisme. A més, no ha presentat ni una sola punyetera esmena en molts mesos. A qui preteneu anar donant lliçons de res? ICV només ha buscat fotos, no ha fotut res, i a sobre es permet fer la pantomima final amb el vot en contra de l'article de les escoles públiques. Patètic.

    ResponElimina
  2. vaja satel.lit... si em dius on et puc passar el llistat d'esmenes presentades epr icv-euia, i de pas el projecte d'estatut que icv presentava a les eleccions... i les transcripcions de les justificaccions de vot (sobretot del tema de la laicitat).

    a partir d'estar més informat i si baixem la crispació i agressivitat de les intervencions podem parlar de si el que vam fer ho comparteixes o no...

    Per cert em consta la participació en el debat sobre laicitat (que no laicisme)i la defensa quasi en solitari del manteniment del concepte, m'ho han explicat els protagonistes i tots els diaris donen per sentada que sense aquest bon criteri, l'educació pública seria condfessional!

    He de suposar que per l'atac frontal i la referència al laicisme t'he de situar entre els que preferiu l'unió de l'estat i l'esglesia?

    ResponElimina
  3. Joan, crec que estaria molt bé que algú fes pedagogia i expliqués que laïcitat no és el mateix que laicisme, ni anticatolicisme.

    Per altra banda, crec que el senyor satèl·lit interpreta com vol. Estaria bé que el grup parlamentari d'ICV-EUiA digués tot el que va fer dijous 29 sobre la inclusió d'aquest tema, i que es digués la veritat sobre el pols que es va fer des d'unió democràtica.
    Potser tingui raó aquest personatge, ja que ningú els ha dit clàrament.
    Si hi ha algun partit que defensa la laïcitat, sens dubte és des de l'esquerra transformadora.

    ResponElimina