dimarts, 20 de setembre del 2005

Els estudis evidents

Vaig avisar que aquest tema sortiria un dia o un altre…i avui a les notícies de Tele 5 n’han donat una de gorda, un estudi comprova que el menjar xiclets o caramels evita els accidents de circulació

Davant d’aquesta afirmació se’m obren dos qüestions, per una banda com és que es plantegen hipòtesis de treball d’aquest calat. Gran tema d’estudi, dins d’aquest àmbit podríem situar moltes hipòtesis similars, portar una llauna de cola al cotxe evita accidents, moure les cames, cantar, fins i tot parlar pel telèfon, a més podem afegir una conclusió: Ara ja sabem perquè ens burxem el nas quan estem al volant, ho fem per evitar un accident.

Per altra banda una altre qüestió, perquè gastem recursos (no cal parlar de diners) en qüestions que qualsevol pot constatar amb la pràctica. De fet el reportatge de la tele ho deixava clar, en ell alguns conductors donaven l’evident resposta a la hipòtesis el masticar evita adormir-nos!

I és cert, constantment les notícies ens parlen d’estudis, alguns finançats amb mitjans públics, que plantegen hipòtesis evidents amb concussions lògiques. És a dir estudis que dient-ho d’alguna forma plantegen preguntes de cada dia amb respostes que podem donar qualsevol. I és una llàstima perquè aquests estudis “ridiculitzen” una eina de treball interessant per a tots i totes.

Mentre escrivia volia recordar altres estudis similars i la meva memòria falla, us demano ajuda... recordeu estudis similars, d’aquells que al comentar-los amb companys ens fan passar una bona estona ?

1 comentari:

  1. Benvolgut Joan, benvingut al món de les correlacions i les associacions estadístiques.
    És cert que alguns d'aquests estudis troben associacions interessants com a varibles independent de determinats fenomens; que de vegades responen a un model en certa linealitat però que de vegades, es poden trobar regressions logístiques que associen positivament el tocino i la velocitat. (per portar-ho a l'exageració eh¡)
    Hi ha temes evidents que ho demostren determinats estudis, sobretot bàsicaments els epidemiològics seriosos, però també pots trobar estudis tan interessats com la llargada del penis per païssos a través d'una enquesta com a mètode i això ho associen amb tot tipus d'històries, imagina't.
    Això no és ni sociologia, si més pura fenomenoliga per a la televisió.
    Salut¡

    ResponElimina