dimecres, 10 de gener de 2007

Reflexions sobre les festes, el reciclatge i la recollida

Després d’unes quantes setmanes de blog-vacances, recupero un tema que fa dies que vull comentar. Els residus, el reciclatge i la recollida de deixalles, el Nadal té diversos temes de debat o polèmica tant al moment de fer el cafè com al mateix blog, així l’any passat li va tocar a l’oportunitat de lligar administració pública i representació religiosa (la polèmica entre post i comentaris sobre el pessebre a la casa gran va ser un hit el nadal del 06), altres anys pot ser el excés de consumisme (regals, compres i més compres!) o els innombrables àpats familiars i la cada cop major semblança al ninot de Michelin que aquest provoquen en el nostres físic (almenys al meu), o el debat sobre les formes en que s’ha de fer el Amic Invisible (si notetes o no, si cal descobrir qui ets...).

En tot cas, amb el permís d’en Jordi Merino, aquest any tinc algunes preguntes entorn el tema de les deixalles i el reciclatge. Cal tenir clar la premissa que aquest no és un tema exclusiu de les festes de Nadal, però el creixement exponencial de consum d’aquestes dates comporta un creixement exponencial de deixalles i una major visibilitat del problema.

El primer element de reflexió és a l’entorn dels que generem les piles de deixalles, primer pel fet de ser incapaços de reduir els embalatges, tan ens costa que la carnisseria ens embolcalli les hamburgueses amb un únic paper, i no amb la safata, els plàstics, el paper film i la bossa. Però també pel fet de acumular les bosses de deixalles al costat dels contenidors, si està ple ens podem apropar al següent? I si està vuit perquè no fem l’esforç d’obrir-lo i deixar la nostra bossa a la panxa, o de plegar les caixes, cartrons i altres elements per encabir-los a dins?

El segon element de reflexió és a l’entorn de la recollida dels contenidors, en uns dies completament previsibles respecte a la quantitat de deixalles cal un reforç adequat tant per evitar que els contenidors estiguin plens en els moments puntes (Nadal, cap d’any o reis) i un reforç en les recollides que permeti recollir l’excés en el moment de pas del camió. En tot cas hauríem d’evitar piles de brossa al costat de contenidors vuits i, com es pot constatar a la imatge, veure que s’ha retirat les piles per poder buidar el contenidor (encara que hagi estat de forma mecànica)

I un tercer punt de reflexió es sobre la recollida de voluminosos, fins ara hi havia l’opció d’avisar al telèfon del civisme i de baixar-lo al carrer al vespre on el passarien a recollir. Era un bon sistema, ja que era còmode pels usuaris que feien bon us d’aquest protocol (trucar-baixar), actualment truques i t’ho venen a buscar a casa, en tot cas aquest sistema comporta dues pèrdues respecte l’anterior per una banda ho fa més lent, pots tardar fins a tres dies a desfer-te d’una tele o d’un sofà (amb lo que “incordia” en els nostres pisos de menys de 90 metres) per altra banda has de quedar amb la gent que ho recull i per tant en lliga a estar a casa (crec que era de 9 a 14 o de 15 a 18). En tot cas ens ho complica, ja sigui per la gent que deixava objectes sense avisar, ja sigui perquè el sistema és mes còmode o barat pels gestors...

Cal, honestament, fer esment de la celeritat amb que es varen recollir els excessos de la nit de reis, a les poques hores d’avisar (dilluns 8 al matí) ja estava retirat i de la bona forma de fer de la recollida de voluminosos.

Aquest post el podria allargar amb altres temes sobre el reciclatge, però deixarem per un altre dia la recollida d’orgànica que té alguns punts calents, des de la campanya explicativa fins a la decepció de veure contenidors en que alguns han tirat de tot (plàstics, rebuig, vidre...)

6 comentaris:

 1. hola company!
  temin molt per davant aquest any! endavant amb l'esquerra verda i roja! visca Valldoriolf (recordes? quan iniciavem la blogosfera? doncs diumenge hi vaig tornar dalt de la bicicleta...microespai, microclima, a protegir...), tenim molta feina, es gira treball!

  ResponElimina
 2. Joan, no et cal cap permís meu.Ja saps que la opinió amb explicació i argumentació sempre és ben llegida.

  Bon any

  ResponElimina
 3. Joan jo ja he fet els deures que ens va posar en MIGUEL GUILLÉN Y TU?
  http://jordimerino.blogspot.com/2007/01/5-cosas-que-no-sabes-de-mi.html

  ResponElimina
 4. I fa mal veure com treballadors de la neteja de l'Ajuntament escombren un munt de fulles dels arbres i les aboquen al contenidor normal, tot i tenir un contenidor de matèria orgànica al costat!!!

  ResponElimina
 5. Hola Joan,

  Ets molt maco, et tinc q dir q no faig mai reciclatge, bé mai mai no, algún cop si, però molt de quan en quan.

  ResponElimina
 6. Mira la agenda de Catalunya. Hi han moltes activitats a fer: festa


  A mes si teniu espectacles els podeu enviar per que els publiquem espectacles

  ResponElimina