dimarts, 27 de setembre del 2005

Jornada de l’Alzheimer, l’estirament d’un euro

Aquest dissabte l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona, a través de la seva delegació al maresme va organitzar una jornada de sensibilització i recollida de fons per l’entitat.

Més enllà de l’activitat que és dugués a terme, sigui en forma de recol·lecta amb guardioles, venta de coques, flors, objectes d’antiquaris, llibres, tómbola o venta de polseres cal fer referència a allò que és més important el servei dels diners recollits, molts de cops la gent que fa el gest de posar un euro dins la guardiola acaba desconeixent l’ús real d’aquesta moneda. Ja que molts de cops ens aturem a la tómbola o comprem una coca sense aturar-nos a la parada més important, aquella en que ens poden informar del que fa l’entitat i que sol quedar amagada entre un quadre i una flor...

Aquells que hem tingut la malaltia a prop, veiem el dur que és per la família, com la persona que més ha estimat al malalt està al seu costat desgastant-se, donant-se, oferint-se per una persona que va apagant-se lentament, com aquell que agafa el vaixell i va veient lentament com la seva terra, la seva gent, la seva casa, els objectes impregnats de records i sentiments van allunyant-se lentament i és queden irremediablement en una platja que no tornarem a veure.

Aquest procés viscut molt en primera persona per l’esposa, el marit o algun fill o filla va minant lentament els fonaments del cuidador i fa imprescindible que algú l’agafi de la mà i li doni moments de respir i recursos per al seu acompanyament.

I aquesta és la tasca que fa l’associació de familiars, aquesta associació estira al màxim l’euro posat a la guardiola. Si us apropeu a la seu de l’entitat podreu observar com ho fan amb la seva febril activitat que va des de la més nova unitat de respir, encertat nom ja que és el que obtenen els cuidadors, els grups d’ajuda mútua, el material de lloguer (grues, cadires per dutxa, llits adaptats) que faciliten la vida del malalt i del cuidador, formació, atenció psicològica... Un euro ben utilitzat!

1 comentari:

  1. Els que hem viscut aquesta malaltia de prop, Joan, sabem que la tasca de la vostra associació és impagable, però que calen recursos per fer coses. Molt encertada aquesta metàfora del vaixell, la incorporo al meu repertori. Salut!

    ResponElimina