dilluns, 30 de juliol de 2007

Per un consell comarcal d’esquerres, no a la sociovergencia maresmenca.

El proper dilluns 30 de juliol es constituirà el consell comarcal del Maresme, configurant-se un govern sociovergent, amb l’afegit d’ERC. Des d’ICV-EUiA ens hi hem quedat al marge per diferents motius:

Primer de tot per coherència amb el nostre discurs dels últims anys, al 2003 i al 2004 (relleu del Sr. Mas de la Presidència) ja varem expressar que creiem que el consell havia d’estar liderat per algun alcalde d’algun ajuntament que tingués la capacitat de liderar, implicat en els grans reptes del futur de la comarca i que sigues capaç de generar consens i diàleg entre partits, ajuntaments, agents socials i la resta d’administracions que havien de resoldre temes com la mobilitat o la llei de promoció de l’autonomia personal, malconeguda com llei de la dependència.

Perquè hem demostrat en aquests últims mandats que el consell pot ser un lloc per aplicar polítiques coordinada amb els ajuntaments dels territori. Aquests últims anys hem estat els responsables de les polítiques socials del consell i la nostra gestió ha portat el pressupost de l'àrea a prop dels 8 milions d'euros (partíem de tres milions), amb mes de 30 serveis i programes en funcionament, molts d'ells nous, i amb clares perspectives i plans de futur. Serveis com l'Oficina Comarcal d'Habitatge, el servei d'Immigració, el de violència domèstica, els serveis complementaris d'Educació, entre d'altres són creació d'aquesta etapa. També cal recordar la millora en la gestió d'altres serveis.

Hem demostrat, per tant, que el consell pot ser - i ha de ser - una eina política al serveis dels maresmencs i les maresmenques, on es creïn i coordinin serveis, on es mancomunin projectes, on es discuteixi dels debats estratègics de la comarca. I no una administració que serveixi pels interessos particulars dels partits polítics del Maresme.

Desprès d’aquestes últimes eleccions municipals, marcades per un distanciament del electorat (baixa participació), per una pèrdua generalitzada de vots, i on iniciativa ha mantingut el seu pes polític a la comarca i ha augmentat la seva participació en governs municipals; Se’ns ha proposat participar en un govern comarcal on la capacitat de fer política de la nostra coalició era mermada amb una retallada considerable de les nostres competències i alhora no es tenien en compte les nostres tesis sobre el lideratge del govern comarcal, i la nostra defensa de l’administració pública i la prestació de serveis de qualitat per als ciutadans i ciutadanes.

La nostra insistència en fer del Consell Comarcal una eina real de fer política i de ser coherents amb les nostres posicions han portat al PSC a tancar un pacte amb Convergència. En aquest Pacte es posa en mans de la dreta les polítiques socials i de benestar del consell comarcal. Aquest acord sociovergent ha estat desprès obert, com un lleuger maquillatge, a ERC i a nosaltres mateixos. ICV-EUIA-EPM no pot, ni vol, participar en una tornada cap endarrere, ni en una operació que prima el repartiment de poder polític per sobre de les demandes i les necessitats reals dels ajuntaments de la comarca i dels maresmencs; per sobre de la defensa de les politiques progressistes, en disonància amb el govern de la Generalitat de Catalunya.

Per tant anirem a fer política des de l’oposició del Consell Comarcal i esperarem que els partits d’esquerra de la comarca siguin capaços de replantejar els seus errors i es plantegin un veritable govern d’esquerres i progrés pels ciutadans i ciutadanes del maresme.

3 comentaris:

 1. Hola Joan,

  A l'Alt Penedès han fet el mateix pacte CiU-PSC-ERC. També aquí ICV-EUiA ens quedem a l'oposició.

  El PSC sembla que esta assajant als Consells Comarcals altres polítiques d'aliances...

  Esperem que la seva base social els faci rectificar.

  Salut!

  ResponElimina
 2. Ai, aquests pactes del PSC, ha trencat la política tradicional de l'esquerra, amb un partit de dretes, i un partit que ni "xixa ni limonà" que és ERC.

  ResponElimina
 3. fer d'oposició al Consell Comarcal serà molt fàcil per a ICV i per al PP, en poques setmanes les trifulques entre el PSC i CIU capgirarà tota la gestió cap a l'enfrontament polític. D'això, en saven molt.

  ResponElimina