Desprès de dies de donar-hi voltes i esperant que fins a ultima hora la gran notícia de l’any... ha arribat el moment de donar la meva opinió sobre quina ha estat la notícia de l’any. Com deia en un post anterior, crec que tot depèn de les ulleres que porti al fer valoració. Per exemple i de forma telegràfica:
Des de Mataró, en podria triar dues el bom dels blogs de gent de la ciutat o el cruïlla de cultures.
Des del Maresme; podria parlar del desencallament definitiu de la depuradora de l’alt maresme, i el debat sobre la TDT al maresme...
Des de la laïcitat, la presentació del llibre de 64 propostes per a la laïcitat, que desenvolupa diferents accions a fer per viure en una societat més laica, més respectuosa i amb més convivència.
De caràcter català, parlaria de l’estatut i de la valenta proposta de llei per l’habitatge.
De caràcter espanyol; la lamentable actitud de crispació mediàtica i política de certs sectors de la capital i la pretensió eclesiàstica de control sobre la societat, o també les imatges de la frontera de Melilla alguns s’entesten a posar tanques al mar...
Des de l’esport, el gran any del Barça (destacant Eto’o) i el campionat de F-1.
Des d’Europa parlaria de la frenada, per sort, del tractat constitucional i l’alçament dels barris perifèrics de França
Així podríem anar desbrossant temàticament les notícies més importants de l’any, però donat que toca comentar-ne una em quedaria amb:
El pas del Katrina per els EEUU,
concretament les imatges i notícies que ens varen arribar des de New Orleans, per tres motius
1. Preocupació per la sostenibilitat al planeta.
Perquè esdevé l’evidència de que no podem jugar amb el planeta, sembla que hi ha un gran debat obert sobre si aquest caos climàtic que vivim amb temporades fortes d’huracans i ciclons, amb sequeres severes, amb desglaç dels casquetes, amb desertització, amb forts terratrèmols i tsunamis i altres desastres ecològics son causa del impacte de l’activitat humana i pel sobreescalfament del planeta o si estem en un moment cíclic que es repeteix cada alguns milers d’anys. Però tant si és una cosa com una altre les imatges com les del New Orleans desprès del Katrina, o les de Indonèsia desprès del tsunami, o les d’algun dels terratrèmols de l’orient mitjà ens han de posar sobre avís, com he llegit a algun lloc hem de tenir clar que no som propietaris de la terra sinó que en som usufructuaris i per tant l’hem de cuidar per poder passar als que ens seguiran.
2. Necessitat de fortalesa de l'estat i dels serveis socials.
Veient el primer motiu podria haver cercat qualsevol de les altres notícies sobre desastres climatològics que he citat, però el katrina tenia un element que el diferenciava de la resta i és el fet que ha afectat a un estat del mal denominant primer mon, teòricament sobre preparat tant pels recursos que podrien destinar a la prevenció i solució d’aquest conflictes com pel fer que és un país més estructurat socialment. Però alhora de la veritat d’encarar-se a un desastre natural el gran occident havia fet servir els recursos per evitar-ho en una guerra injusta i a més una gran ciutat com new Orleans va estar durant molts dies en un gran caos, algunes veus apuntaven (crec que amb cert encert) com a motiu una societat que ha abandonat els serveis socials públics, que ha fomentat l’empresa privada. És cert que la tasca de coordinació, de responsabilitat i d’agilitat en la resposta no és la mateixa quan existeix una estructura administrativa que pot respondre davant de fets inusuals i inesperats.
3. Les debilitats dels essers humans.
Perquè durant aquestes setmanes de caos varem poder observar les millors i les pitjors coses dels essers humans, durant aquells dies varem succeir notícies de robatoris, de trets i morts, de violacions però alhora hi va haver-hi solidaritat, amor pels altres, gent que no volia abandonar els seus animals i els seus records. Ens demostra fins a quin punt poder ser, i quins son aquells aspectes que hem de controlar i quins els que hem de fomentar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada